Wat is een prothese?

Een prothese is een hulpmiddel dat een deel van de buitenkant van je lichaam vervangt. Bijvoorbeeld een kunsthand of kunstbeen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en worden vaak op maat gemaakt. Met een goede prothese kun je vaak veel meer dan je denkt.

Niet alleen kunstarmen en -benen zijn protheses. Denk bijvoorbeeld ook aan een pruik, vervanging van je oogbol, kunstgebit of een nepoor. Soms zie je niet eens dat iemand een prothese heeft.

Soorten protheses

Met een cosmetische prothese camoufleren mensen het ontbreken van een lichaamsdeel. Zoals bij een siliconen kunsthand of gezichtsprothese. Hoewel deze protheses niet functioneel zijn, zijn ze wel belangrijk voor de kwaliteit van leven. Het is bijvoorbeeld best eng om naar buiten te gaan als je ernstige verminkingen in je gezicht hebt. Voor sommige mensen helpt een goede, realistische prothese dan enorm.

Protheses worden steeds geavanceerder. Denk bijvoorbeeld aan robotachtige armen die je met je eigen spieren kunt aansturen. Daarmee kun je dingen oppakken en vasthouden. In de toekomst hopen wetenschappers protheses te maken die kunnen voelen. Maar zover is het nog niet.

Afhankelijk van wat je in het dagelijks leven wil doen en hoe actief je bent, wordt een prothese altijd op maat gemaakt.

Kinderen met een prothese

Kinderen met een prothese, zijn meestal geboren met een lichamelijke handicap of zijn ernstig ziek geweest. Zo kan het zijn dat een deel van een been geamputeerd wordt als er een tumor in zit. Ook bij ernstige ongelukken kun je lichaamsdelen verliezen. Het is belangrijk dat kinderen goed leren om zowel mét als zonder prothese te functioneren. Zo komt het voor dat kinderen binnenshuis geen prothese nodig hebben en deze alleen buiten ‘aandoen’.

Leven met een prothese

Als je opeens een prothese nodig hebt, is dat wel even slikken. Het is vaak lastig om te accepteren dat je een lichaamsdeel bent kwijtgeraakt. En om goed met een prothese te leren bewegen is een flinke portie doorzettingsvermogen nodig. Maar: protheses zijn er om je leven te verbeteren. Ze helpen je om te bewegen of camoufleren ernstige afwijkingen. Daardoor voel je je zelfverzekerder en kun je jezelf beter redden.

Sporten met een prothese

Sporten is niet alleen maar leuk! Het vergroot ook je zelfvertrouwen en is goed voor je lijf. Op een sportclub maak je ook snel vriendjes. En het helpt om je handicap beter te accepteren. Het is gelukkig goed mogelijk om te sporten als je een prothese hebt. Hoe? Dat hangt heel erg af van welke sport je wilt beoefenen. Soms is maar een kleine aanpassing nodig. Bij wielrennen hoef je je kunstbeen alleen vast te klikken aan de fiets. Wil je zwemmen? Dan kan het misschien wel zonder prothese. En je hebt vast wel eens de stoere blades gezien bij atletiek.

Tennis is voor mij een uitlaatklep

Ook zijn er een aantal rolstoelsporten. Zo mist Nick (16) zijn onderbeen en heeft hij heel veel plezier in rolstoeltennis. "Tennis is voor mij een uitlaatklep”, vertelt Nick enthousiast. “Even alles van school vergeten en lekker knallen op de baan. Ik ben daarom blij dat ik, ondanks mijn prothese, toch nog van deze mooie sport kan genieten.”

Stichting het Gehandicapte Kind helpt kinderen sporten

Ieder kind kan sporten! We doen er dan ook van alles aan om dat mogelijk te maken. Zo ondersteunen we rolstoeltennis-clinics die worden georganiseerd door de Esther Vergeer Foundation, hebben we de Bijzondere Eredivisie opgericht en focussen we ons op sporten als Frame Running en Frame Schaatsen waar kinderen met en zonder handicap samen kunnen sporten.

Lees meer over ons Samen Sporten programma