Naar hoofdinhoud
Kinderen met een beperking op een schaatsframe aan het schaatsen en naast hun schaatsen kinderen zonder beperking | Frame Schaatsen

Dankzij Frame Schaatsen kan íeder kind schaatsen

Stichting het Gehandicapte Kind
Frame Schaatsen

Nederland is een echt schaatsland. Wanneer het winterse weer toelaat gaan we massaal schaatsen op natuurijs. Maar ook op kunstijs bij schaatsbanen zijn we niet weg te slaan. Maar dat gold niet voor iedereen. Kinderen met een fysieke beperking stonden aan de kant te kijken naar hun leeftijdsgenootjes die plezier maakten op het ijs. Dat moet en kan anders! Daarom zijn wij in samenwerking met de Sven Kramer Academy het project Frame Schaatsen gestart.

Pilot ‘Frame Schaatsen’ bij Thialf Heerenveen

We willen ervoor zorgen dat kinderen met een beperking kunnen schaatsen met vriendjes. In november 2021 startten we, met hulp van de Sven Kramer Academy, met een groep van 12 kinderen met een beperking (4 t/m 12 jaar) met de pilot ‘Frame Schaatsen’ in Thialf, Heerenveen.

Dankzij het schaatsframe (een sporthulpmiddel) kunnen de kinderen het ijs op. Dit sporthulpmiddel lijkt op een runningframe (bekend van Frame Running), maar op de plek van de wielen zitten ijzers. Dankzij het schaatsframe met zitje en ijzers, kunnen de kinderen gemakkelijk zitten en vaart maken.

Frame Schaatsen in heel Nederland

Na een succesvolle pilot is het tijd om de sport Frame schaatsen verder uit te rollen in Nederland. Om geïnteresseerde schaatsverveningen op weg te helpen wordt er een clinic ontwikkeld in combinatie met een handboek. Ons doel is dat er in elke provincie minimaal één schaatsbaan is waar kinderen kunnen frameschaatsen.

Directeur Henk-Willem Laan vertelt: "Ik hoop dat veel schaatsverenigingen geïnspireerd raken om het Frame Schaatsen als onderdeel aan het lesprogramma toe te voegen, zodat ook kinderen met een beperking net zoveel plezier kunnen hebben als hun leeftijdsgenootjes."

Schaatsen samen met Sven Kramer Academy

Via schaatslessen wil de Sven Kramer Academy jeugd en volwassenen stimuleren om meer te bewegen en daarmee mede een bijdrage leveren aan de toekomst van de Nederlandse schaatssport. De ultieme droom van de academie is om ieder kind in Nederland van onder de twaalf jaar een keer op het ijs te krijgen en les te geven, zodat ze het plezier van het schaatsen ervaren. Vanzelfsprekend horen daar ook kinderen met een beperking bij.

Met deze ambitie en droom in gedachten zijn we erg blij dat de Sven Kramer Academy ons wil helpen bij het project ‘Frame Schaatsen’.

Sill aan het frameschaatsen | Frame Schaatsen

Doneer en help kinderen met een handicap frameschaatsen

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat geen gehandicapt kind alleen hoeft te sporten.

Doneer nu

Benieuwd naar onze andere projecten?

Met jouw steun realiseren we nog vele andere projecten waardoor kinderen met een handicap gewoon mee kunnen doen. Bijvoorbeeld deze.