Samen naar School

In een Samen naar School klas krijgen kinderen met een handicap zorg en onderwijs binnen een gewone buurtschool. En waar mogelijk doen ze gewoon mee met de andere leerlingen,
Stel je voor, je ziet kinderen uit je straat elke dag naar school gaan. Jij wilt ook, maar zit thuis. Of je gaat naar een speciale school, ver weg. En dan, op een dag, kan het wel! En zit je samen met je vriendjes uit de buurt in de klas. Een onvergetelijke ervaring. Als donateur kan jij die ervaring geven aan kinderen met een handicap. Want met jouw bijdrage steun je het programma Samen Leren.
Op dit moment gaan ruim 10.000 kinderen met een handicap nooit naar school. Sommigen gaan naar een dagbestedingscentrum, anderen zitten de hele dag thuis. En van de kinderen met een handicap die wél naar school gaan, zit 80% in het speciaal onderwijs. Van hen heeft bijna de helft geen vrienden, of maar één vriend. Er is dus veel eenzaamheid onder deze kinderen.
Elk kind verdient de kans om zich te ontwikkelen, ook kinderen met een handicap. Zij kunnen vaak goed leren, maar hebben wel zorg en onderwijs op maat nodig. Hoe mooi is het als ze dat krijgen op een gewone school, dichtbij huis, waar ook leeftijdgenootjes zonder handicap heen gaan?
Initiatiefneemster Esther de Bruin vertelt in deze video hoe waardevol een Samen naar School-klas is voor alle kinderen.
Tussen de gesprekken door zie je kinderen met en zonder handicap spelen op school.
[Esther de Bruijn] Een samen naar schoolklas is een klas voor kinderen met diverse handicaps binnen een reguliere basisschool. Waarvan wij, Stichting liz, er één van zijn. ik ben Esther de Bruijn ik ben moeder van drie kinderen en tante van een meervoudige gehandicapt nichtje liz. Ik heb Stichting liz opgericht. Wij zijn gevestigd in Nijmegen
[Karlijn Migo-Merx] Ik ben Karlijn Migo-Merx. Moeder van 3, waarvan één meisje met het syndroom van Down. Ons Liesje. We hebben heel bewust voor deze Samen naar School klas gekozen zodat zij optimaal gestimuleerd wordt in haar ontwikkeling. Lies zit heel goed in hun vel en gaat graag naar school toe. En dat geeft als ouder een heel prettig gevoel. Dat je kind gewoon in goede handen achterlaat.
[Op de achtergrond is applaus te horen]
[Karlijn moet hier om lachen]
[Esther de Bruijn] Het is heel erg belangrijk dat wij in een gewone school zitten. Zodat kinderen met en zonder beperking elkaar dagelijks ontmoeten. Samen spelen, samen leren en samen opgroeien. Zo hoort het gewoon te zijn.
[Joy Brattinga] Ik ben Joy Brattinga, directeur van basisschool De Geldershof. Het feit dat er kinderen van Stichting liz in onze school zijn dat brengt ook een stukje ontwikkeling voor de kinderen zonder beperkingen in onze school. Omdat het bij hun een zorgzaamheid oproept een gevoel van verantwoordelijkheid. Wij kunnen misschien nog wat meer dan anderen zorgen. Dat de kinderen van Stichting liz en alle kinderen zich hier fijn voelen. En dat we samen een goede gemeenschap vormen.
[Esther de Bruijn] De Samen naar School klas is geholpen bij de opstart door Stichting het Gehandicapte Kind. Waardoor wij spullen en materialen hebben kunnen kopen voor de kinderen. Anders was het niet gelukt. We vangen maximaal zeven kinderen op. We hebben nu een aantal kinderen op de wachtlijst staan, waardoor we nu bezig zijn om een tweede klas te gaan openen. Eigenlijk zouden alle scholen een Samen naar School klas in hun school moeten opnemen.
[Joy Brattinga] Omdat het zo waardevol is. Niet alleen voor de kinderen van deze school. Maar voor iedere school en elk kind.
[Kind speelt samen met een begeleider]
Help mee en doneer op gehandicaptekind.nl/doneren
Een belangrijk project binnen het programma Samen Leren is Samen naar School. Dit project maakt het mogelijk dat kinderen met een ernstige beperking naar een gewone school kunnen. Voor hen wordt een aangepaste klas gemaakt waar ze onderwijs op maat krijgen met alle zorg en ondersteuning die nodig is. Op deze manier kunnen ze meedoen met het kringgesprek, de muziek- en gymles en met andere kinderen spelen tijdens het speelkwartier.
Een ander onderdeel binnen het Samen Leren programma is het Steunpunt onderwijs. Dit helpt ouders die inclusief onderwijs willen voor hun gehandicapte kind maar daarin vastlopen. Daarnaast helpen we scholen om de omslag te maken naar inclusief onderwijs en hun schoolplein toegankelijk te maken zodat kinderen met en zonder handicap er samen kunnen spelen.
Kinderen met een handicap die naar een gewone school gaan, hebben meer vrienden dan leerlingen in het speciaal onderwijs blijkt uit onderzoek. Maar er zijn meer voordelen als je naar een gewone school gaat:
Op dit moment zijn er meer dan 40 Samen naar School-klassen in Nederland. Dat zijn er nog veel te weinig. Uiteindelijk willen we overal in Nederland Samen naar School-klassen. Met jouw steun krijgen we dat voor elkaar. Help je mee?