Wat is ADHD?

Attention Deficit Hyperactivity Disorder, afgekort ADHD is een afwijking van kleine onderdelen van de hersenen. Bij deze stoornis reageren kinderen sneller op prikkels, zoals impulsen, stemmingen en gebeurtenissen. Dit kan ertoe leiden dat kinderen met ADHD moeilijk kunnen concentreren en snel afgeleid raken. ADHD wordt nog wel eens verward met ADD, een subtype van ADHD.

ADHD bij kinderen

Bij kinderen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder gaat er in de hersenen iets mis bij het overbrengen van berichten tussen hersencellen. Hierdoor ondervinden kinderen met ADHD wat meer problemen, zoals:

  • Problemen met aandacht
    Voor kinderen met ADHD voelt het alsof het altijd druk is in het hoofd. Ze hebben veel gedachten en ideeën, die alle kanten op vliegen. Daardoor is het moeilijk om de aandacht bij dingen te houden.
  • Problemen met hyperactiviteit
    Als kinderen hyperactief zijn, bewegen ze heel veel en is stil zitten lastig. Deze bewegingen kunnen klein zijn, zoals wippen met de voet of friemelen met de handen. Ook het draaien op de stoel of ineens gaan lopen terwijl dat niet hoort zijn kenmerkend voor ADHD.
  • Problemen met nadenken
    De meeste kinderen denken na voordat ze iets doen. Als ze de weg willen oversteken, kijken ze eerst goed naar links en naar rechts. Als er niets aankomt, steken ze over. Dat is veel moeilijker als ze ADHD hebben. Ze steken dan de weg over zonder goed uit te kijken.
  • Problemen met gevoelens en gedrag
    Het ene moment heel blij zijn en het andere moment verdrietig voelen. Kinderen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder hebben daar niet zoveel controle over. Soms worden ze ineens boos. Dat kenmerkt zich ook terug in het gedrag. Kinderen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder spelen bijvoorbeeld heel wild.

De kenmerken alleen zijn onvoldoende om de diagnose Attention Deficit Hyperactivity Disorder te stellen. Net als ieder kind uniek is, is ook ieder kind met Attention Deficit Hyperactivity Disorder uniek. Ook gedrag is verschillend. Kinderen met ADHD zijn niet allemaal ongeconcentreerd, ze zijn niet allemaal impulsief en ze zijn ook niet altijd druk. Dat de afkorting ADHD staat voor de term 'Alle Dagen Heel Druk' klopt dan ook niet helemaal.

Leven met Attention Deficit Hyperactivity Disorder

In Nederland heeft ongeveer 3 op de 100 kinderen ADHD. Attention Deficit Hyperactivity Disorder kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van een kind. Zo vertelt Deborah, de moeder van Tatum: “Tatum heeft naast cerebrale parese, ADHD. Ze heeft moeite om haar emoties te begrijpen en ermee om te gaan. Ze kan om kleine dingen in paniek raken, niet de oplossing zien; dat kan resulteren in heftige buien. Wat voor ons iets kleins is, is voor Tatum genoeg om de hele dag in te blijven hangen.”

ADHD op school en met sport

ADHD kan lastige situaties geven, zoals op school. Vaak zitten kinderen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder op het speciaal onderwijs. En ook bij een reguliere sportclub kunnen kinderen met ADHD moeilijk meedoen in het team. En dat terwijl sport voor kinderen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder erg goed is. Beweging is de ideale manier voor een kind met ADHD om energie kwijt te raken. Naast de gewone voordelen zoals het opbouwen van een goede conditie, kan ook de aandacht sterk verbeteren door sportbeoefening. Ook verbetert het de motorische vaardigheden en het zelfvertrouwen.

Er zijn diverse sportclubs in Nederland waar kinderen met een beperking kunnen sporten. Bij deze G (Gehandicapte) -teams ligt de focus op de mogelijkheden van de sporter waarbij kinderen met een beperking hun sportieve talenten maximaal ontplooien. Een voorbeeld van een G-team is: de Bijzondere Eredivisie.