Wat is een klompvoet?

Bij een klompvoet denk je aan een… klomp? Het woord is echter verbasterd van het Engels clubfoot (golfclub). De voet of voeten staan dan zo afwijkend dat ze vaak lijken op zo’n golfclub.

Een klompvoet heeft een afwijkende stand ten opzichte van een normale voet. De voeten zijn meestal naar binnen gedraaid, soms staan ze ook als spitsen naar beneden of zijn ze helemaal bol. In Nederland worden jaarlijks zo’n 200 kinderen met één of twee klompvoeten geboren. De helft van deze kinderen heeft twee klompvoeten. Klompvoeten komen vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Wat is de oorzaak van een klompvoet?

Tijdens de zwangerschap groeien banden, pezen en spieren in het onderbeen niet goed mee met de rest van het lichaam. Daardoor komen zij strak te staan en trekken ze zo de voet in een vreemde stand. De oorzaak hiervan is vaak onduidelijk. Er zijn een aantal factoren bekend, zoals erfelijkheid, een neurologische aandoening of een verkeerde ligging in de baarmoeder.

Kan een klompvoet genezen?

Een klompvoet geneest niet uit zichzelf, maar is goed te behandelen. Dit is wel een langdurig en intensief traject, waarbij het beentje vrijwel meteen na de geboorte ingegipst wordt. Elke paar weken wordt het gips aangepast, waarbij het voetje steeds meer in de goede richting wordt geduwd. Ook wordt de achillespees doorgesneden. Door het voetje dan in de goede stand te zetten, groeit de pees met de juiste lengte aan. Bij zeer jonge kinderen gaat dit razendsnel. Vervolgens volgt een periode van spalken en braces. In veruit de meeste gevallen, komt de voet zo in de juiste stand te staan en kan het kind gewoon meedoen met andere kinderen. Ze kunnen normale schoenen aan en de voet pijnloos belasten. Wel kunnen de benen iets zwakker blijven ten opzichte van leeftijdsgenootjes.

Wat zijn de gevolgen op latere leeftijd?

Hoewel klompvoeten meestal goed te behandelen zijn, komen ze toch ook nog bij volwassen voor. Bijvoorbeeld doordat de behandeling niet aansloeg of door een terugval. Zij kampen vaak met ongemak en pijn. Een gespecialiseerde schoenmaker kan aangepaste schoenen aanmeten, waardoor lopen iets makkelijker wordt. Ook met fysiotherapie is verbetering mogelijk.

Sporten is gewoon mogelijk

Als je een handicap, zoals klompvoeten hebt, is het lastig om vriendjes te maken. Hüseyin (14) weet daar alles van. Hij heeft onder andere twee klompvoeten en ging lange tijd naar het speciaal onderwijs. Ook wilde hij graag sporten, maar dat was in de buurt niet mogelijk. Daarom reed zijn moeder elke week een uur naar kickboxles.

Stichting het Gehandicapte Kind vindt het belangrijk dat kinderen in de buurt kunnen sporten en spelen. Dat is leuk, gezond én geeft zelfvertrouwen. Ook Hüseyin sport sinds kort in de buurt. En sindsdien heeft hij meteen een vriend gemaakt.