Naar hoofdinhoud
Jayden zit in een rolstoel en kijkt naar spelende kinderen

Week van het Gehandicapte Kind

Stel je eens voor dat je geen vrienden hebt. Niet eentje. Hoe zou dat voelen? Met de Week van het Gehandicapte Kind vragen we aandacht voor de problematiek van kinderen met een handicap. Dit alles met als ultiem streven dat er over 20 jaar geen enkel gehandicapt kind meer zonder vriendjes zit.

Geen kind zonder vriendjes

Uit vergelijkend onderzoek naar de sociale positie van gehandicapte kinderen tussen 1950 en 2020, blijkt dat de sociale inclusie van kinderen met een handicap niet evenredig is meegegroeid met de verbeteringen in de zorg. Het sociaal isolement van deze kinderen is de afgelopen zeventig jaar alleen maar groter geworden. Ondanks dat de specialistische zorg over diverse handicaps de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd, heeft 85% van de gehandicapte kinderen die niet in de omgeving naar school gaan, geen vriendjes in de buurt. Daarnaast zijn 9 van de 10 speeltuinen niet geschikt en ligt de sportdeelname 17% lager dan van kinderen zonder een beperking.

Stichting het Gehandicapte Kind roept burgers, instellingen en de politiek op om in actie te komen en er samen voor te zorgen dat het sociaal isolement kleiner wordt voor kinderen met een handicap. Het gaat om ruim 100.000 gehandicapte kinderen en er worden jaarlijks 7.000 kinderen met een handicap geboren. ‘Geen kind zonder vriendjes’, is dan ook de boodschap van Stichting het Gehandicapte Kind.

Week van het Gehandicapte Kind

Directeur van Stichting het Gehandicapte Kind Henk-Willem Laan over de Week van het Gehandicapte Kind: “Met de vanaf nu jaarlijks terugkerende Week van het Gehandicapte Kind willen wij aandacht vragen voor de problematiek van kinderen met een handicap. Deze week valt gelijk met onze collecteweek. Naast het presenteren van onderzoeksresultaten zijn wij voornemens om een ‘indexcijfer’ te introduceren die de stand van zaken gebaseerd op welzijn, toekomstperspectief, school en vrienden voor kinderen met een handicap jaarlijks weergeeft. Hiermee willen wij transparant communiceren over de huidige situatie en progressie concreet zichtbaar maken in de toekomst. Dit alles met ultiem doel dat er over 20 jaar geen enkel gehandicapt kind meer te maken heeft met sociaal isolement.”

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.