Naar hoofdinhoud
Jayden zit in een rolstoel en kijkt naar spelende kinderen

Week van het Gehandicapte Kind

Stel je eens voor dat je geen vrienden hebt. Niet eentje. Hoe zou dat voelen? Met de Week van het Gehandicapte Kind, van 9 t/m 15 november, vragen we aandacht voor de problematiek van kinderen met een handicap. Dit alles met als ultiem streven dat er over 20 jaar geen enkel gehandicapt kind meer zonder vriendjes zit.

Geen kind zonder vriendjes

Het Gehandicapte Kind wil de gescheiden werelden van een kind zonder handicap en een gehandicapt kind samenbrengen. Er valt nog veel winst te behalen als het gaat om het terugdringen van het sociale isolement van kinderen met een handicap. Zo behoort Jayden tot de 85% van de kinderen die niet in zijn directe omgeving naar school kan gaan en daardoor geen vriendjes in de buurt heeft.

Het onderzoek: de ontwikkeling in 70 jaar

Stichting het Gehandicapte Kind bestaat 70 jaar. We hebben een vergelijkend onderzoek uitgevoerd naar de sociale inclusie van kinderen met een handicap over de periode van 1950 – 2020. De resultaten van dit onderzoek zijn schokkend: hoewel de specialistische zorg voor kinderen met een handicap drastisch is verbeterd en er meer aandacht is voor sociale inclusie, blijft de daadwerkelijke participatie van kinderen met een handicap achter. Zij staan anno 2020 nog steeds apart in de samenleving. Dat moet en kan anders!

Luister het radiofragment

Onderzoeksresultaten

We hebben de onderzoeksresultaten samengevat. Je kunt via deze link de pdf downloaden (<1.5MB). 
Het hele onderzoek is op aanvraag verkrijgbaar (niet voor publicatie).

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.