Met uw nalatenschap helpt u kinderen met een handicap uit hun eenzaamheid 

Overweegt u Stichting het Gehandicapte Kind op te nemen in uw testament? Waar moet u rekening mee houden als u wil nalaten aan een goed doel? Hier leest u enkele tips over schenken via uw testament.  

Vraag de gratis brochure aan 

Vrijgesteld van successierechten (belastingvrij schenken) 

Goede doelen met een ANBI-status hoeven geen belasting te betalen over een ontvangen erfenis.  
Stichting het Gehandicapte Kind is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw nalatenschap, een legaat of erfenis, 100% ten goede komt aan Stichting het Gehandicapte Kind. Overige erfgenamen moeten wel erfbelasting betalen. Hoeveel ze moeten betalen hangt af van uw relatie met hen. Partners en kinderen betalen bijvoorbeeld minder erfbelasting dan neven en nichten die wel tot 40% erfbelasting moeten betalen. 

Op de website van de Belastingdienst kunt u meer informatie vinden over belastingvrij schenken met uw erfenis. 

Erfstelling of legaat? 

Er zijn twee manieren om Stichting het Gehandicapte Kind op te nemen in uw testament:  

  • Erfstelling: Dit is een benoeming tot erfgenaam en betreft een vastgesteld deel van uw nalatenschap. U kunt iedereen tot erfgenaam benoemen, ook Stichting het Gehandicapte Kind. Nadat alle kosten van de erfenis zijn afgetrokken (legaten, boedelkosten en overige schulden) is het bedrag dat overblijft voor de erfgenaam.  U beslist zelf welk percentage dat is. 
    U kunt ons als enige erfgenaam benoemen, dan ontvangt de stichting uw hele nalatenschap of samen met uw familieleden, geliefden, naasten of andere goede doelen en dan ontvangt de stichting een deel van uw nalatenschap. U kunt helemaal zelf bepalen hoe u dit het liefste wil.  
  • Legaat: met een legaat laat u een bepaald eigendom na aan Stichting het Gehandicapte Kind, bijvoorbeeld een vast geldbedrag, een huis of een verzameling. Het is uiteraard mogelijk meerdere legaten op te nemen in uw testament.  

Uw persoonlijke situatie kan in de loop der jaren veranderen. Het kan zijn dat uw testament dan niet meer aansluit bij uw wensen. Gelukkig kunt u uw testament altijd nog wijzigen. We raden u ook aan om bijvoorbeeld eens per vijf jaar uw testament eens onder de loep te nemen om te kijken of alles nog klopt. Wilt u een nieuw testament? Dan regelt u dit weer bij de notaris. U trekt dan uw eerder gemaakte testamenten in en vervangt deze door uw nieuwe testament.  

Nalaten aan een goed doel in vijf stappen 

  1. Breng uw bezit en schulden in kaart 
    Denk hierbij aan spaargeld, aandelen en andere effecten, onroerend goed en waardevolle spullen. Daar moet u leningen, een hypotheek en andere verplichtingen weer vanaf trekken. Wat overblijft is uw vermogen. 

  1. Maak een lijst van begunstigden 
    Aan welke dierbare naasten, familieleden en/of vrienden wilt u nalaten? En zijn er goede doelen die u op wil nemen in uw testament?  We hopen dat u aan Stichting het Gehandicapte Kind denkt.  
    Als u een of meerdere goede doelen opneemt in uw testament naast of in plaats van uw familieleden is het fijn voor de nabestaanden dat zij hiervan op de hoogte zijn. Dit kunt u persoonlijk vooraf doen of via een tekst in uw testament toelichten. Dit hoeft natuurlijk niet.   

  1. Zet uw wensen op een rij
    Moeten er speciale zaken worden geregeld of verdeeld? Welke andere wensen heeft u? De notaris kan u helpen uw wensen om te zetten naar een testament.

  2. Kies een executeur 
    Een executeur wordt in het testament benoemd als degene die uw zaken regelt na uw overlijden. Heeft u iemand in gedachten om uw nalatenschap af te wikkelen? Een familielid, goede bekende of een professionele executeur? Soms kan Stichting het Gehandicapte Kind als executeur voor u optreden. We kijken graag in een persoonlijk gesprek met u wat de mogelijkheden zijn. 

  3. Maak een afspraak met een notaris 
    Een testament opstellen gebeurt altijd door de notaris. De kosten kunnen verschillen per notaris en per testament. Het is heel gewoon om deze kosten vooraf op te vragen. U kunt ook aan uw omgeving vragen met welke notaris zij goede ervaringen hebben.  
    Stichting het Gehandicapte Kind kan u geen notaris aanbevelen of u begeleiden naar een notaris aangezien het maken van een testament een zeer persoonlijke aangelegenheid is tussen u en de notaris. 

  4. Gegevens voor de notaris 
    Wilt u Stichting het Gehandicapte Kind in uw testament opnemen? Dan heeft uw notaris de volgende gegevens nodig: 
    Statutaire naam: De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind  
    Statutaire zetel: Amsterdam  
    Bezoekadres: Wibautstraat 212-214, 1091 GS Amsterdam  
    KvK: S 41199157 

Ingrid Venekamp: Kinderen moeten zorgeloos kunnen spelen met vriendjes. Zo zag mijn jeugd eruit en dat gun ik ieder kind.

 

Persoonlijk contact?

U kunt ons bellen of mailen voor vragen over hoe wij omgaan met uw gift uit uw erfenis. Ik kom graag met u in gesprek om uw vragen te beantwoorden. Neem gerust, altijd vrijblijvend, contact met mij op:  
"Chistelle"Christelle Bouman
Relatiemanager bijzondere giften
020-6791200
cbouman@gehandicaptekind.nl 

Brochure over nalaten

In deze brochure over nalaten aan Stichting het Gehandicapte Kind staan verhalen van mensen die de stichting in hun testament hebben opgenomen en verhalen over kinderen die dankzij onze steun uit een isolement zijn gekomen. Naast deze verhalen kunt u op uw gemak lezen wat wij doen met uw bijzondere steun, met uw legaat of erfstelling.  

Vraag de gratis brochure aan 

De brochure is aan te vragen via de website als downloadbaar bestand of als papieren brochure via de post. U kunt ons natuurlijk ook bellen om een brochure aan te vragen via 020-6791200. 

Heeft u ons al opgenomen en bent u nog niet bekend bij ons? Dan komen wij graag met u in contact, zodat we u persoonlijk kunnen bedanken en u de mogelijkheid te bieden om vragen te stellen over ons werk.