Naar hoofdinhoud
Familie Vochteloo - het Gehandicapte Kind

Wij denken in mogelijkheden. Net als het Gehandicapte Kind

Karen Vochteloo (46) en haar man Peter (53) organiseren in Steenwijk alweer 13 jaar de collecte voor het Gehandicapte Kind. Voorlopig denken ze nog niet aan ophouden. "Wij weten uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat kinderen met een handicap kunnen meedoen."

Gehandicapte Kind ligt aan het hart

"Natuurlijk zijn er 1001 organisaties waar je je als vrijwilliger voor kunt inzetten. Maar met een dochter als Britt ligt het Gehandicapte Kind ons na aan het hart", zegt Karen. De nu 16-jarige Britt is geboren met het Syndroom van Apert. Ze heeft een afwijking aan haar handen, voeten en schedel. "Britt ziet er een beetje anders uit dan andere mensen. Daardoor denken mensen nogal eens dat ze een verstandelijke beperking heeft. Dat is niet zo. Ze volgt onderwijs op het niveau basis-kader."

Mooie jeugd

Britt heeft in haar jonge leven al heel wat uurtjes doorgebracht in het ziekenhuis. Bij de geboorte waren haar vingers verkleefd; die zijn allemaal operatief losgemaakt. Daarnaast heeft ze ook een aantal schedelcorrecties ondergaan. Toch heeft haar dochter volgens Karen een mooie jeugd. "Toen Britt werd geboren, heb ik gezegd: 'Kom op meisje, we gáán ervoor!' En dat is wat we doen, tot op de dag van vandaag. Als Britt iets graag wil, dan kijken we altijd of dat kan. Een voorbeeld. Via-via kregen we een piano. Britt zei: 'Ik wil ook op pianoles'. Die vraag hadden we niet zien aankomen; vanwege haar vingers lag pianospelen niet voor de hand. Toch zijn we op zoek gegaan naar een geschikte pianoleraar voor Britt. Ik vond het zo mooi van haar dat ze het gewoon wilde proberen. Ze zegt altijd: 'Ik kan alles hoor mama'!"

Geen excuus

Britt brengt graag veel tijd door met haar beste vriendin Rianne. Daarnaast doet ze al jaren fanatiek aan sport. Karen: "Destijds wilde ze perse haar zwemdiploma halen. En als mijn dochter iets in haar koppie heeft, dan zal het gebeuren ook."

Britt heeft een enorme wilskracht

"Met haar doorzettingsvermogen heeft ze al een paar keer de krant gehaald", vertel Karin trots. "Ze had een prijs gewonnen voor ‘Sporten met een beperking’ en onlangs stond ze weer in de krant met haar tennisleraar. Ze wilden laten zien dat je met beperking prima kunt sporten. Tennissen is voor Britt extra ingewikkeld, maar ze wilde het heel graag. Voor ons is het altijd de kunst geweest om de juiste mensen te vinden om Britt heen. Met de tennisleraar is dat gelukt; ze hebben een geweldige klik."

Denken in mogelijkheden

Pianospelen, zwemmen, tennissen… Karen en haar man zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat hun dochter zoveel mogelijk kan doen wat ze graag wil. "Wij benaderen het leven van de positieve kant", bevestigt Karen. "Misschien is dat ook wel wat ons zo aanspreekt in het Gehandicapte Kind. Het is een organisatie die altijd kijkt: Wat kunnen kinderen met een handicap wél? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zij meedoen? Denken in mogelijkheden, dat is precies wat wij hier thuis ook doen. Met als resultaat dat Britt goed in haar vel zit. Ze is een vrolijk en gelukkig kind."

Ik blijf lopen!

Nou kind… Britt is alweer 16. Gelukkig zijn Karen en haar man voorlopig niet van plan te stoppen met hun werk voor het Gehandicapte Kind. Karen: "Wij verzorgen hier in de regio de coördinatie. We begonnen met 7 lopers, nu zijn het er 30. Ieder jaar opnieuw vind ik het weer zo mooi om te zien dat zoveel mensen bereid zijn om langs te deuren te gaan. Dat geeft me veel energie, en zolang dat zo is, blijf ik het doen!"

Help jij net als Karin ook mee collecteren?

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.