Naar hoofdinhoud
Niels samen met zijn teamgenoten aan het rennen

Voor Niels is voetbal zijn leven

Niels woont met zijn ouders en jongere zusje in Groningen. Jongens van zijn leeftijd gaan erop uit en spreken af met vrienden. Niels niet. Moeder Marianne: “Niels heeft door zijn handicap geen aansluiting met de jeugd hier in de buurt. Hij zit vaak alleen op zijn kamer. Zijn voetbal is zijn lust en zijn leven daardoor. Spelen in de Bijzondere Eredivisie betekent de wereld voor hem: hij wordt gezien, hij mag er zijn.”

Niemand om mee af te spreken

Niels is geboren met een zuurstofgebrek. Marianne vertelt: “Hij heeft een laag verstandelijk niveau. Ook is zijn zicht beperkt, alsof je over een sjaal kijkt. Zijn linkerhand is spastisch. Dat maakt hem onzeker bij het lopen en bewegen. Ook heeft hij veel structuur nodig. Hij kon daardoor nooit meekomen met andere kinderen in de buurt. We wonen hier al heel lang, maar hij kent hier eigenlijk niemand. Jongens van zijn leeftijd doen leuke dingen samen. Niels gaat nooit ergens heen en heeft niemand om mee af te spreken. In zijn vrije tijd zit hij voornamelijk op zijn kamer te gamen. Hij komt eigenlijk nooit buiten. Daarom moet hij van mij af en toe de hond uitlaten, om toch wat frisse lucht te pakken.”

Frustratie

In het begin was het onzeker hoe beperkt Niels zou zijn. “Bij zijn geboorte was het meteen duidelijk dat er iets mis was. Na een periode in het ziekenhuis kregen we Niels mee. De artsen konden ons niet vertellen hoe hij zich zou ontwikkelen. In het begin leef je in angst of hij het wel zal halen. Nu hij ouder is, komt meer het besef bij hemzelf dat hij anders is. Hij ziet nu het verschil met zijn zusje. Het frustreert hem dat zij meer kan dan hij, terwijl ze een paar jaar jonger is. Hij kan dan soms heel boos worden. Dat maakt me wel verdrietig.”

Zorgen over de toekomst

Een paar keer per week gaat Niels naar het speciaal onderwijs, ver van huis. Hij is bijna klaar met school. Marianne: “Wij hopen dat hij in de toekomst zelfstandig kan wonen. En dat hij een leuke werkplek kan vinden. Hij wilde heel graag vrachtwagenchauffeur worden, maar door zijn beperkingen is het halen van een rijbewijs niet mogelijk. Ik maak me wel zorgen over zijn toekomst, omdat de samenleving mensen met een beperking niet heel erg accepteert.”

Erkenning & trots door voetbal

Niels is groot fan van FC Groningen. “Sinds 2013 voetbalt Niels in het G-team. Daar heeft hij mooie ontwikkelingen doorgemaakt. In 2020 werd hij gescout voor de Bijzondere Eredivisie, hij kon zijn geluk niet op! Dat betekent een enorme status, iets zijn, iets mogen zijn, erkenning en blijdschap!"

Het uitkomen voor zijn favoriete club, met zijn groene hart, dat doet echt wat voor zijn eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Door voetbal is Niels enorm vooruit gegaan: “We proberen altijd te kijken naar wat er wel kan, en niet naar wat er niet kan. Toen hij wilde voetballen, reden we hem graag naar alle trainingen en wedstrijden. Het is mooi om te zien dat je kind zich ergens ik kan ontwikkelen. Als je terugkijkt naar zijn geboorte en alles wat daar tussenin zit, de strijd die hij heeft moeten leveren. En dan zie je nu een kind dat op het veld staat en trots is dat hij voor FC Groningen uit mag komen in de Bijzondere Eredivisie. Nou, dat is fantastisch!”

Bijzondere Eredivisie

De Bijzondere Eredivisie is een G (Gehandicapte) -team competitie van betaald voetbalclubs. De competitie is gestart in september 2019 en het is de eerste competitie ter wereld waarin kinderen met een beperking uitkomen voor hun favoriete betaald voetbalclub. 

Ontdek meer over deze bijzondere competitie

Niels aan het voetballen in de Bijzondere Eredivisie

Doneer en maak bijzondere voetbaldromen waar

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat ook voetbaltalentjes met een handicap uitkomen voor een profclub.

Doneer nu

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.