Naar hoofdinhoud
kinderen op een runningframe krijgen les van hun trainers | Inclusieve atletiekverenigingen

Op naar inclusieve atletiekverenigingen

Bij zo’n 40 atletiekverenigingen zijn er Frame Running-groepen te vinden. Dankzij dit aanbod kunnen steeds meer kinderen met een beperking sporten in hun eigen buurt. Samen willen we ervoor zorgen dat kinderen met en zonder een beperking elkaar ontmoeten op de club, iedereen mee kan doen en vriendjes kan maken. Samen sporten op een inclusieve vereniging, daar gaan we voor!

Samen sporten op de club

Iedere week uitkijken naar je lievelingsdag en in je clubtenue naar de training gaan. Na de wedstrijd met je clubgenoten eten en drinken in de kantine. Samen banjeren over de club, het hebben van gezamenlijke rituelen, het gevoel van saamhorigheid. Dat is waar het verenigingsleven over gaat. Lid zijn van een vereniging is veel meer dan sporten alleen. Het verbindt. En vaak een leven lang, van pupil tot penningmeester of kantinemedewerker.

Sport is een belangrijk middel om kinderen met en zonder een beperking met elkaar te laten opgroeien. Op een natuurlijke wijze. Als kinderen elkaar wekelijks ontmoeten op hun en gezamenlijke activiteiten hebben, dan vervagen de grenzen vanzelf. En ontstaat er een samenleving waarin iedereen meedoet en welkom is. Eerst op de club en daarna ook daarbuiten. Dat is de (sport)droom: Kinderen met en zonder handicap sporten samen.

Iedereen doet mee

Het is helaas niet overal vanzelfsprekend om een aangepaste sport op een reguliere atletiekvereniging aan te bieden. En het is nog lastiger om te zorgen dat kinderen met en zonder een beperking gelijktijdig samen sporten. Maar dat hoeft niet! Frame Running laat zien wat het betekent voor kinderen met een beperking om mee te doen en erbij te horen. Voor deze kinderen kan dat een levensveranderende ervaring zijn.

Deze verhalen laten zien dat het anders kan. Dat kinderen met en zonder een handicap samen kunnen opgroeien en veel van elkaar kunnen leren. Zo vergroten we het draagvlak voor inclusie bij alle sportverenigingen en inspireren we anderen kinderen met en zonder een handicap om mee te doen.

Fleur samen met haar nichtjes en broertje
Net als haar nichtjes en boertje hoort Fleur, dankzij de sport Frame Running, ook bij de club - AV Triathlon in Amersfoort.

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.