Naar hoofdinhoud
Sijtje met een banaan als telefoon | Kinderraad

Live bijeenkomst kinderraad over Samen Spelen

Afgelopen zaterdag 10 juli vond er weer een live bijeenkomst van onze Kinderraad plaats. Deze editie ging over ons programma Samen Spelen en vond daarom uiteraard plaats in… DE SPEELTUIN!

Hoe maken we balspellen inclusief?

In Natuurspeeltuin de Hoef in Leidsche Rijn hebben de kinderen onder andere hun advies uitgebracht over hoe we verschillende balspellen inclusiever konden maken voor kinderen met verschillende beperkingen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om bij de spellen als ‘stoepranden’, ‘bucketball’ en ‘21’en’ in teams te spelen, zodat hij of zij kan helpen met de bal gooien, aanwijzingen kan geven óf de bal kan pakken als ‘ie wegrolt. Ook is het handig om een bal met een felle kleur te kiezen en te voorzien van een geluid, zodat de bal makkelijk te zien, te horen en te vinden is. En als je niet goed kan gooien? Dan schoppen we de bal toch? En leggen we de buckets wat dichterbij, naast elkaar en doen we het even voor. Met een paar aanpassingen in de spelregels is het heel makkelijk om balspellen inclusief te maken voor ieder kind. En wat blijkt? Het is onwijs leuk om elkaar te helpen.

Kinderen zijn de experts

Daarnaast hebben de leden van de Kinderraad onze collega’s ondersteund met vragen die via onze informatielijn (van het SamenSpeelNetwerk) binnenkomen. Denk bijvoorbeeld aan een gemeente die met Samen Spelen aan de slag wil? Of een speeltuinvereniging die graag wil weten hoe zij een speeltuin inclusief kan maken? En bij gebrek aan een echte telefoon? Gebruiken we gewoon een banaan! De belangrijkste conclusie, betrek kinderen bij de ontwikkeling. Zowel van gemeentelijk beleid als bij de ontwikkeling van de speeltuin zelf. Zij zijn de experts en weten heel goed wat voor hen werkt.

Samenspeelkist getest

Tot slot heeft de Kinderraad de Samenspeelkist van de Speeltuinbende onder de loep genomen. In een Samenspeelkist zit divers speelmateriaal voor kinderen met een beperking. En dat moet getest worden! Onder leiding van Speeltuinbendeleider Cerunne is gekeken naar het speelmateriaal zelf, of er goed samengespeeld kan worden en wat verder nog verbeterd kan worden. Met deze enorm waardevolle adviezen gaat de Speeltuinbende verder aan de slag.

Het was een geweldige dag waarin we veel hebben geleerd en plezier hebben gemaakt. Op naar de volgende Kinderraad, over Samen Sporten!

Over de Kinderraad

De Kinderraad van het Gehandicapte Kind komt ongeveer drie keer per jaar bijeen. Met elkaar bespreken we belangrijke onderwerpen die te maken hebben met ons werk. Want als je je dagelijks inzet voor kinderen met een handicap is het van belang om van die kinderen zelf te horen hoe je dat het beste kan doen. 

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.