Naar hoofdinhoud
Joel knipt lintje door | Opening de Speelnatuur van OERRR

Kinderambassadeur Joël opent de Speelnatuur van OERRR

Rennen, ravotten, bouwen, met modder spelen en vies worden. Welk kind speelt er nou niet graag buiten? Op 17 juli opende onze kinderambassadeur Joël de Speelnatuur van OERRR op landgoed Haarzuilens van Natuurmonumenten. Op deze plek geen strakke speeltoestellen, maar een toegankelijk speelterrein waar kinderen kunnen uitwaaien, ontdekken en hun fantasie de vrije loop laten.

Met een grote schaar in zijn handen knipte Joël Spierlings, kinderambassadeur van Stichting het Gehandicapte Kind, het lintje door. De opening van de Speelnatuur van OERRR was een feit. Joël: “Ik wil dat alle kinderen met en zonder beperking in een speeltuin kunnen spelen. Maar niet alle speeltuinen zijn geschikt voor kinderen met een beperking. Daar word ik soms verdrietig van.”

Samen spelen

Mensen met een lichamelijke beperking kunnen nog steeds niet leven zoals ze dat graag zouden willen, blijkt uit een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (juni 2021). Ook kinderen hebben daar last van. Dit soort toegankelijke speelplekken, als de Speelnatuur van OERRR, vormen één van de weinige gelegenheden waar kinderen met en zonder beperking met elkaar samen spelen, én gelijk zijn. Een klodder modder discrimineert namelijk niet. En het samen lachen daarom kent geen beperkingen.

Kinderwensen basis ontwerp speelterrein

Kinderen – met en zonder beperking - hebben meegedacht aan het ontwerp van het terrein en de speelmogelijkheden. Ze hebben zelf met takken, stenen en andere materialen bedacht hoe hun ideale speelnatuur eruit zou zien. “Zo is het idee van een ‘gracht’ in het ontwerp gekomen. Maar ook het gegeven dat een voor rolstoel toegankelijk pad niet helemaal strak hoeft te zijn. Lekker hobbelen met m’n rolstoel, is een hartenkreet die me is bijgebleven”, vertelt boswachter Floor Woortman van Natuurmonumenten.

Ontdek de Speelnatuur van OERRR

Met de Speelnatuur van OERRR biedt Natuurmonumenten op landgoed Haarzuilens nu ook de kinderen uit Utrecht en omgeving een onvergetelijke natuurervaring. In de Speelnatuur van OERRR is namelijk van alles te doen en te ontdekken. Kom spelen met water en zand, dammen bouwen met modder, hutten bouwen, kriebelbeestjes ontdekken, bloemen plukken, achter de kikkers aan of picknicken. Het terrein is voor iedereen toegankelijk, ook voor kinderen met een beperking. Iedereen heeft namelijk recht op het ‘medicijn natuur’. En wat is er leuker dan samen spelen?

Ontdek de Speelnatuur

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.