Naar hoofdinhoud
Mevrouw Neijboer in haar stoel met haar neef naast zich

Mevrouw Neijboer is blij dat haar nalatenschap goed is geregeld

Als kleuterjuf heeft mevrouw Neijboer zich haar hele leven ingezet voor de kinderen in haar omgeving. Dat wilde ze ook na haar overlijden blijven doen. Met haar nalatenschap richtte ze een fonds op dat wordt beheerd door Stichting het Gehandicapte Kind. Nu, na haar overlijden, helpen we namens haar kinderen met een handicap om gewoon mee te kunnen doen.

Gehandicapte kinderen blijven steunen

Toen mevrouw Neijboer Stichting het Gehandicapte Kind opnam in haar testament, nam ze contact met ons op om haar wensen toe te lichten: “Ruim 40 jaar was ik kleuterjuf op een school in Cothen. Daar zaten ook kinderen bij die minder valide waren of iets extra’s nodig hadden. Ik hielp hen door via de gemeente steun voor deze gezinnen te krijgen. Ik zorgde ervoor dat zaken geregeld werden. Ook vanuit de kerk probeerden we deze kinderen te steunen. Tot mijn pensioen heb ik op dezelfde school gewerkt. Het was een hele leuke tijd en ik had een goede band met de kinderen en hun ouders. Zelfs nu nog komen er ouders en kinderen van toen bij me op bezoek. Ik zeg altijd: ik heb ongetrouwd 1.600 kinderen gehad! Daarom wil ik de gehandicapte kinderen van Cothen blijven steunen. Ik ben heel blij dat mijn nalatenschap nu goed is geregeld.’

Wim, neef van mevrouw Neijboer: ‘‘Haar hele leven stond in het teken van kinderen met een handicap, ook na haar leven wilde ze er voor deze kinderen zijn’’.

Vastleggen in testament

Dat was namelijk niet zo vanzelfsprekend. Tijdens haar verhuizing naar het verzorgingstehuis ontdekte haar neef Wim van der Linden een probleem in het testament. Wim was executeur van de erfenis en legt uit: “Tante wilde ook na haar leven de kinderen van Cothen met een handicap via de gemeente blijven steunen. In haar testament stond dat een deel van haar erfenis naar de gemeente Cothen zou gaan. Maar de gemeente Cothen was ondertussen opgenomen in de gemeente Wijk bij Duurstede. Daarom had mijn tante handmatig in haar testament de gemeentesecretaris van Cothen als erfgenaam aangewezen. Dit maakte het document ongeldig en we kregen ook maar geen contact met hem of de gemeente.”

Neijboer Fonds

Neef Wim zocht met zijn tante naar een andere mogelijkheid: “Stichting het Gehandicapte Kind sloot helemaal aan bij onze wensen. De stichting maakt bijvoorbeeld geen onderscheid tussen handicaps. Wij wilden wel specifiek steun geven aan kinderen onder de 18 jaar in deze regio. En dat kon! Hiervoor hebben we een fonds op naam opgericht, het 'Neijboer Fonds', dat beheerd wordt door Stichting het Gehandicapte Kind. Op die manier beslist tante mee aan welke kinderen met een handicap haar nalatenschap wordt besteed, aan dingen die het leven van deze kinderen een stukje leuker maken of wat ze helpt om beter te integreren.”

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.