Naar hoofdinhoud
Rick, Henk Willem en Isabella met collectebussen in hun handen

Collecte-actie voor de Zandstuve in Vroomshoop

Op 16 november vond een bijzondere collecte plaats in gemeente Twenterand. Vrijwilligers gingen langs de deuren om geld in te zamelen voor Aquapark de Zandstuve. Met de opbrengst wordt een waterspeelplek aangelegd bij het zwembad, waardoor ook kinderen en jongeren met een handicap er kunnen spelen en recreëren. Rick Brink (oud-minister van Gehandicaptenzaken), Henk-Willem Laan (directeur het Gehandicapte Kind), Dave Ensberg-Kleijkers (directeur Jantje Beton) en Mark Paters (wethouder) sloten zich aan bij de collecte vrijwilligers.

Zwembad niet toegankelijk

Aquapark de Zandstuve is een trekpleister voor kinderen en jongeren uit de verre omgeving. Maar niet voor kinderen met een handicap, want voor hen heeft het openluchtbad weinig te bieden. Dat vertelt ook Dianne uit Vroomshoop, organisator van de collecte. Haar zoon Thomas (17) kan door zijn ernstig meervoudige beperking niet mee in het zwembad. “Vroeger lukte dat nog wel, dan tilden we hem erin en eruit. Maar daar is hij nu te zwaar voor. Het is voor hem trouwens ook niet veilig. Hij kan met zijn rolstoel per ongeluk het water in rijden. Dus als zijn broer naar de Zandstuve gaat, zit Thomas langs de kant te kijken.”

Collecte opbrengst voor zwembad en aanleg 'Spray park'

Met de opbrengst van de collecte wordt naast het zwembad een ‘Spray park’ aangelegd, een speelplek met een watertafel, waterpistolen, fonteinbogen en bedriegertjes (fonteintjes in de grond die op onverwachte momenten spuiten). Kortom: een speelplek die leuk is voor kinderen met en zonder handicap. “Ik denk dat Thomas dat geweldig zou vinden”, vertelt Dianne. “En met hem vele andere kinderen zoals Thomas die hier wonen, op de dagbesteding zitten of ’s zomers op de campings.”

Collecteweek van het Gehandicapte Kind

De actie maakt deel uit van de collecteweek. “Kinderen met een handicap gaan vaak naar aparte scholen en sportclubs”, vertelt directeur Henk-Willem Laan. “En plekken zoals de speeltuin of het zwembad zijn vaak niet toegankelijk voor hen. Daardoor leren ze nauwelijks leeftijdgenoten kennen en zijn ze vaak eenzaam. Initiatieven zoals het Spray park, waar álle kinderen samen kunnen spelen, kunnen dus rekenen op onze steun.” En er is nog een reden waarom Henk-Willem graag een bezoek brengt: “Rick Brink en ikzelf zijn in deze regio geboren en getogen; het is altijd fijn om hier weer terug te zijn.”

Iedereen samen spelen

Omdat het Gehandicapte Kind en Jantje Beton samen de ambitie hebben dat kinderen met een handicap in heel Nederland samen met andere kinderen kunnen spelen, sluit naast Henk-Willem ook Dave Ensberg Kleijkers, directeur van Jantje Beton aan bij de collecte. Samen met Rick Brink en Mark Paters zijn ze met andere collectanten lang de deuren gegaan. Ook bezochten ze bedrijven die een gift hebben toegezegd en brachten ze een bezoek aan het Aquapark.

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.